Když ale vysvitne sluníčko, najednou jakoby na nás dopadla tíže minulých měsíců. Svaly jsou unavené, často se ploužíme a ztrácíme chuť do práce. Ráno jsme ospalí, přes den unavení a večer už jsme úplně rozmrzelí. Takovouto jarní únavu bychom mohli přirovnat k dlouhému protahování ze zimního spánku. Jaké jsou příčiny jarní únavy? Jarní únava může být způsobená jednak nedostatkem vitamínů, především vitamínů D, A, B2, C, Dehydratací, zimní nečinností a nedostatkem čerstvého vzduchu.
Doplňte vitamín D
Co má vitamín D společného s jarní únavou? Ultrafialové paprsky ze slunečního záření dopadají na naší kůži a vyvolávají tvorbu vitamínu D. Vytváření vitamínu D v organismu zároveň způsobuje prudkou obranu proti všem škodlivinám. Při jeho nedostatku je náš organismus přetížen všelijakým odpadem a důsledkem toho je jarní únava. Z buněčné hmoty se uvolňují malé dávky tohoto vitamínu do krevního oběhu a působí specifickým účinkem na látkovou výměnu. Nejvýznamněji působí na vyrovnávání poměru mezi vápníkem a fosforem. To znamená, že nedostatkem vitamínu D je nejenom zaplavení našeho organismu škodlivinami, ale také je narušena látková přeměna a výsledkem je únava.
Nejpřirozenějším zdrojem vitamínu D je sluneční záření a pokud chcete předejít jarní únavě, je potřeba na to myslet již v zimě. Když v zimě vysvitne slunce, snažíme se jít na procházku, vystavit obličej slunečním paprskům a pokud je to jen trochu možné děláme si sluneční koupele. Otevřeme okno a vystavíme alespoň některou část našeho těla slunečním paprskům. Když budeme takto celou zimu myslet na dostatečný přísun vitamínu D, předejdeme možná nejenom jarní únavě, ale i nachlazením a nepříjemným virózám. Jak jsme již uvedli způsobuje vitamín D prudkou obranu proti všem škodlivinám. Pokud by jste chtěli užívat vitamín D z prodávaných léčiv, je důležité vědět že je vitamín D ve větších dávkách jedovatý! Pokud se snažíte získat vitamín D opalováním, je potřeba znát rozumnou míru. Přehnaný pobyt na slunci vyvolává úpal, což je vlastně zánět kůže, a je to velmi nebezpečné.
Vitamín A
Dalším vitamínem, který má výrazný podíl na naší jarní únavě pokud ho nemáme dostatek, je vitamín A- axeroftol. Byl objeven v roce 1913. Je to vitamín protiinfekční. Nacházíme ho v másle a vaječném žloutku. V potravinách rostlinného původu ho získáváme v podobě nehotové jako provitamín A - karoten, a teprve v našem těle se proměňuje v účinný vitamín A. Nedostatkem vitamínu A je špatné vidění za šera a jsou zapříčiněny i mnohé choroby sliznic a kůže. Následkem porušení povrchů sliznic, dochází snadno k infekcím v řadě orgánů, například plic, žlučového měchýře, močovodů atd. Mimo toho ale slouží vitamín A i k jiným důležitým pochodům v našem těle a jeho nedostatek má velký vliv na jarní únavu.
Vitamín C
Nedostatek tohoto vitamínu mimo únavy, vyvolává také záněty dásní, viklavost chrupu a známou chorobu, kterou trpěli námořníci, kurděje. Velmi bohatým zdrojem vitamínu C v našich podmínkách je šípek. Denní úhrada vitamínu C se dá velmi snadno uhradit šálkem šípkového čaje. Jinak přes zimu kyselé zelí, brambory a jiná zelenina a ovoce. Potřebu vitamínu C ale neuhradíme, když si jednou týdně sníme dva tři pomeranče, ten přísun vitamínu C musí být pravidelný.
Vitamín B1
Dalším vitamínem, který má co společného s jarní únavou, je vitamín B1. Nacházíme ho v luštěninách a otrubách. Kdo používá celozrné pečivo, nemusí se nedostatku B1 obávat, ale v bílé mouce zcela chybí. Nedostatek vitamínu B1 se projevuje velikou únavností, to znamená, že tento vitamín má velký podíl nejenom na jarní, ale na jakékoliv únavě i během roku. Jeho nedostatek je také příčinou zánětů nervů, otoků a špatné činnosti kloubů. Vynechte ze svého jídelníčku cukr, protože k tomu aby se mohl cukr v těle vstřebat potřebuje mimo jiné právě vitamín B1, kterého se pak v těle nedostává.
Vitamín B2
Další příčina jarní únavy je z nedostatku vitamínu B2. Nedostatek vitamínu B2 dříve nebyl známý, protože se vyskytuje v krmné řepě, tuřínu (kvaka) a také v některých zeleninách. Pokud tedy byli lidé živeni dobrým kravským mlékem bylo zdrojem vitamínu B2 hlavně kravské mléko. Nedostatek tohoto vitamínu B2 se projevuje svalovou slabostí a únavností a také mnoha kožními neduhy. Jestliže někdo trpíte rohovitostí nebo lomivostí nehtů, popraskanými ústními koutky tak rozhodně doplňte vitamín B2. Najdete ho v kvasnicích, obilných klíčcích, zelenině, ovoci, sýrech, vejci, mléku, žitě. Vitamín B2 je tepelně stálý, ale ve velké míře zaniká na světle.
Krásné jaro vám přeje ZiskejZdravi.cz (za přispění přednášek Marie Vavříkové)